lavavajillas marca Miele

Rentavaixella: tipus i impacte en la factura

Plats, coberts i olles rentats i assecats sense necessitat de rentar a mà, estalviant temps, aigua i energia. Tot això és possible gràcies al rentavaixella, inventat en 1887 per Josephine Cochrane i que es va estendre en restaurants i hotels abans d’arribar a les llars en els anys 70 i 80. Avui dia és un electrodomèstic comú i indispensable en milions de llars italianes. Però, com triar el més adequat? Quin és el seu impacte en la factura de la llum? Per a entendre-ho millor, és necessari començar per distingir els diferents tipus de models, existeixen dos:

Rentavaixella de lliure instal·lació, que es pot col·locar en qualsevol racó de la cuina. La porta exterior ja revestida sol ser de color blanc o acer inoxidable.

Rentavaixella integrat, ideal si es prefereix una decoració uniforme. En aquest cas, el rentavaixella està dissenyat per a ser col·locat en un nínxol en harmonia amb la resta de la cuina i al mateix nivell que la placa de cocció. El panell de control estarà en la vora superior de la porta, que serà del mateix material i color que la resta de la cuina. A més, es pot distingir entre rentavaixelles integrats de grandària completa, dissenyats per a 14 coberts i amb una profunditat mínima de 60 cm, i rentavaixelles estrets (càrrega per a 10 coberts i ample de només 45 cm), perfectes per a cuines més petites on guanyar espai és fonamental. Compactes i poc voluminosos, gràcies a cistelles ajustables i elements modulars, ofereixen un excel·lent rendiment.

Quant consumeix un rentavaixella?

El consum energètic mitjà d’un rentavaixella és de 2,5 kWh, però en models més recents pot reduir-se fins a 1,2 i 1,8 kWh per cicle de rentada completa. Hi ha dos elements essencials que determinen les despeses en la factura: el consum d’aigua i el d’energia elèctrica. Com calcular aquest últim? És simple, la potència específica de cada rentavaixella s’expressa en watts (W) o quilowatts (KW), dada que generalment s’indica en la fitxa del producte. En aquest punt, es tindran tots els elements necessaris per a definir el consum del rentavaixella. Només serà necessari multiplicar la potència pel nombre d’hores en què va estar encès per a obtenir els consums en Wh o kWh.

Per a ser encara més precisos, cal tenir en compte que el rentavaixella no sempre funciona a la màxima potència indicada pel fabricant. Després d’una primera fase en la qual requerirà més energia per a escalfar l’aigua, necessitarà cada vegada menys potència. Per tant, n’hi ha prou amb utilitzar un mesurador d’energia elèctrica que es connecta a l’endoll i que mesurarà el consum en kWh del rentavaixella. Per a conèixer la despesa mitjana en la factura, només serà necessari multiplicar la dada pel cost de l’energia elèctrica (€/kWh).

Consum energètic d’un rentavaixella: factors determinants

Els factors que determinen el consum d’energia d’un rentavaixella són varis. Conèixer-los és fonamental per a triar el més adequat a les teves necessitats. Aquí hi ha alguns:

  • La classe energètica a la qual pertany (d’a G, indicada en l’etiqueta energètica del producte). Els d’última generació garanteixen una major eficiència, l’únic inconvenient és l’elevat cost inicial que serà àmpliament compensat per l’estalvi mensual en la factura. Els rentavaixelles de baix consum energètic també permeten programar cicles de rentada curts i a baixa temperatura amb consums inferiors a 1 kWh per rentada completa.
  • El cicle de rentada triada i el consum d’aigua que es deriva: els aparells obsolets i, per tant, de classe energètica inferior, requereixen en mitjana 45 litres d’aigua per cicle, que descendeixen a 6 en el cas de rentavaixella d’última generació. Quanta menys aigua es consumeixi, menys energia es necessitarà per a escalfar-la i portar-la a la temperatura de rentada.
  • La freqüència d’ús.
  • El nombre de persones en la família.

Com usar correctament el rentavaixella

Triar un bon model no sempre és suficient per a estalviar energia amb un rentavaixella, ja que molts dels consums energètics depenen dels hàbits d’ús habituals. Aprendre a usar-ho correctament és fonamental per a evitar sorpreses desagradables en la factura, per a això serà necessari seguir alguns bons costums com:

  • Evitar la prerentada i els cicles llargs: si és possible, és millor privilegiar programes de rentada més curts i a baixes temperatures, per a usar menys aigua i menys energia. Bastarà amb eliminar la brutícia més obstinada amb una rentada a mà sota l’aigua corrent abans de guardar plats i olles en el rentavaixella.
  • Iniciar-ho només quan estigui completament carregat, tal vegada al final del dia rentant tots els plats acumulats entre el desdejuni, l’esmorzar i el sopar.
  • Prescindir de l’assecat, la fase que consumeix més energia en absolut. Per a obtenir el mateix resultat amb un estalvi d’aproximadament la meitat, n’hi ha prou amb deixar oberta la porta del rentavaixella al final de la rentada.
  • Netejar periòdicament el filtre (almenys cada setmana).
  • Usar productes específics per a eliminar el greix i el carrall que es dipositen en el rentavaixella després de cada rentada.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies